You are viewing my personal blog.
You can search and find stuff around my Ham Radio hobby.
- Διάδοση στα 6 Μέτρα: Το Μαγικό “Magic Band” του Ραδιοερασιτεχνισμού
Η ζώνη των 6 μέτρων, γνωστή και ως “Magic Band”, είναι μια από τις πιο συναρπαστικές και απρόβλεπτες περιοχές συχνοτήτων για τους ραδιοερασιτέχνες. Συνδυάζει χαρακτηριστικά από τις υψηλές (HF) και τις πολύ υψηλές συχνότητες (VHF), κάνοντάς την ιδανική για εξερεύνηση διαφορετικών φαινομένων διάδοσης.
Χαρακτηριστικά της Ζώνης
Η ζώνη 50–54 MHz ανήκει στις VHF, αλλά σε αντίθεση με άλλες ζώνες, επηρεάζεται συχνά από φαινόμενα που σχετίζονται με τη διάδοση μεγάλων αποστάσεων, κάτι σπάνιο για τις VHF. Ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά:
- Εύρος διάδοσης: Από τοπικές επαφές έως DX (επικοινωνίες μεγάλων αποστάσεων).
- Συμπεριφορά: Εξαρτάται από εποχιακές συνθήκες και φαινόμενα όπως η Ε-σποραδική διάδοση (Es).
- Εξοπλισμός: Οι περισσότεροι ραδιοερασιτέχνες έχουν εύκολη πρόσβαση σε εξοπλισμό για τα 6 μέτρα, καθώς πολλές κεραίες HF περιλαμβάνουν υποστήριξη για αυτή τη ζώνη.
Τύποι Διάδοσης στα 6 Μέτρα
- Ε-σποραδική (Es):
- Συνήθως εμφανίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες (Μάιο-Αύγουστο στο βόρειο ημισφαίριο).
- Προκαλείται από πυκνές περιοχές ιονισμού στην κατώτερη ιονόσφαιρα.
- Ικανή να υποστηρίξει επικοινωνίες σε αποστάσεις 500-2.000 χιλιομέτρων, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και διαηπειρωτικές επαφές.
- Διάδοση μέσω τροποσφαιρικής σκέδασης:
- Συμβαίνει πιο σταθερά, ειδικά σε πιο ήπιες καιρικές συνθήκες.
- Επιτρέπει επαφές σε μεσαίες αποστάσεις (200-500 χιλιόμετρα).
- F-διάδοση:
- Σπανιότερη, εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια του ηλιακού κύκλου αιχμής.
- Επιτρέπει εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις, συμπεριλαμβανομένων επαφών με άλλες ηπείρους.
- Ανάκλαση από μετεωρίτες (Meteor Scatter):
- Διάδοση μέσω ιονισμένων μονοπατιών που αφήνουν οι μετεωρίτες καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα.
- Ιδανική για γρήγορες επαφές σε αποστάσεις έως και 2.000 χιλιομέτρων.
- Διάδοση μέσω Aurora:
- Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αλλά περιορίζεται σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη.
- Χαρακτηρίζεται από “τραχιά” φωνητική και CW επικοινωνία.
Πώς να Αξιοποιήσετε τη Ζώνη των 6 Μέτρων
- Χρονοδιάγραμμα: Παρακολουθήστε την εποχή της Ε-σποραδικής διάδοσης. Χρήσιμα εργαλεία είναι οι online χάρτες διάδοσης και η παρακολούθηση beacon.
- Εξοπλισμός: Μια απλή κεραία, όπως μια κάθετη ή μια κεραία τύπου διπόλου, μπορεί να σας βάλει στο παιχνίδι. Για μεγαλύτερη απόδοση, δοκιμάστε κατευθυντικές κεραίες (Yagi).
- Μοντέλα επικοινωνίας: Εκτός από SSB και CW, δοκιμάστε και ψηφιακά modes όπως FT8, ιδανικά για αδύνατα σήματα.
- Παρακολούθηση συνθηκών: Χρησιμοποιήστε υπηρεσίες όπως το DXMaps και το PSK Reporter για να εντοπίσετε ανοιχτές περιοχές διάδοσης.
Η ζώνη των 6 μέτρων αποτελεί μοναδική πρόκληση και ευκαιρία για ραδιοερασιτέχνες όλων των επιπέδων. Είναι το “μαγικό” εύρος συχνοτήτων που μπορεί να προσφέρει απροσδόκητες επαφές και μεγάλη ικανοποίηση. Είτε είστε έμπειρος είτε αρχάριος, μην παραλείψετε να εξερευνήσετε τις δυνατότητές της!
- ICOM IC-7300: Συνοπτική Παρουσίαση και Κριτική
Ο ICOM IC-7300 είναι ένας πομποδέκτης HF/50MHz που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη χιλιάδων ραδιοερασιτεχνών παγκοσμίως. Με την κυκλοφορία του, έφερε την τεχνολογία SDR (Software Defined Radio) σε πιο προσιτό επίπεδο, προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις και ευκολία στη χρήση. Επειδή και εγώ κατέχω και χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά τα τελευταία χρόνια τον συγκεκριμένο πομποδέκτη σας παραθέτω μία μικρή παρουσίαση και σύντομη κριτική.
Τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του είναι:
- Υποστήριξη Συχνοτήτων: HF (1.8–30 MHz), 50 MHz (6 μέτρα), 70MHz (4m)
- Ισχύς Εκπομπής: 100 W (SSB, CW, RTTY, FM), 25 W (AM).
- Οθόνη: Έγχρωμη LCD 4.3″, με δυνατότητα αφής.
- Υποδοχή SD Card: Για αποθήκευση ρυθμίσεων, καταγραφή φωνής, και ενημερώσεις firmware.
- Direct Sampling SDR: Τεχνολογία που εξαλείφει πολλά από τα μειονεκτήματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής πομποδεκτών.
- Φίλτρα DSP: Δυνατότητα ρύθμισης για απομόνωση σήματος και μείωση θορύβου.
- Ενσωματωμένος Αυτόματος Αντιστοιχιστής Κεραίας (Tuner): Υποστηρίζει ευρύ φάσμα αντιστοίχισης με ικανοποιητικό λόγο στασίμων.
Σχεδίαση και Κατασκευή
Η σχεδίαση του IC-7300 είναι απόλυτα εστιασμένη στην εμπειρία του χρήστη, με έξυπνη διάταξη και κορυφαία ποιότητα κατασκευής.
Μέγεθος και Βάρος:
Συμπαγής και ελαφρύς, ιδανικός τόσο για σταθμούς βάσης όσο και για φορητές εγκαταστάσεις. Διαστάσεις: 240 x 94 x 238 mm και βάρος μόλις 4.2 κιλά.
Οθόνη Αφής:
Έγχρωμη LCD 4.3″ με δυνατότητα αφής. Γραφική απεικόνιση του φάσματος (spectrum scope) και waterfall display, που προσφέρουν σαφή εικόνα της μπάντας σε πραγματικό χρόνο. Εξαιρετική απόκριση αφής, που διευκολύνει την πλοήγηση στα μενού και τη ρύθμιση παραμέτρων.
Εργονομία:
Πολύ καλή τοποθέτηση των κουμπιών και των περιστροφικών ρυθμιστών. Ειδικά ο μεγάλος περιστροφικός επιλογέας συχνότητας έχει ομαλή αίσθηση και παρέχει ακρίβεια στη ρύθμιση με δυνατότητα “σκλήρηνσης” ή “χαλάρωσης” της περιστροφής.
Ποιότητα Υλικών:
Η ICOM χρησιμοποίησε, καλής ποιότητας πλαστικά και μέταλλα που προσφέρουν ανθεκτικότητα και επαγγελματική αίσθηση. Εσωτερικά, η κατασκευή είναι μοντέρνα και καλά οργανωμένη, εξασφαλίζοντας καλή θερμική διαχείριση.
Υποδοχές και Συνδεσιμότητα:
Περιλαμβάνει πλήρη γκάμα θυρών (θα θέλαμε και ethernet αλλά δεν υπάρχει), συμπεριλαμβανομένων USB για σύνδεση με υπολογιστή, υποδοχή SD κάρτας, και υποδοχές εξωτερικού ελεγκτή.
Επιδόσεις στη λήψη και εκπομπή
Ποιότητα Σήματος:
- Η SDR αρχιτεκτονική προσφέρει εξαιρετική ευαισθησία και δυναμικό εύρος.
- Ελάχιστος θόρυβος, ακόμα και σε περιβάλλοντα με υψηλή παρεμβολή.
Διαχείριση Θορύβου:
- Τα DSP φίλτρα είναι κορυφαία, επιτρέποντας καθαρή λήψη ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες.
- Το προσαρμόσιμο Noise Reduction (NR) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.
Ψηφιακά Modes:
- Ιδανικός για FT8, RTTY, και PSK31, με ενσωματωμένη υποστήριξη USB σύνδεσης για υπολογιστές.
- Η συνδεσιμότητα και οι ρυθμίσεις είναι απλές, καθιστώντας τον εξαιρετικό για μοντέρνες ψηφιακές επικοινωνίες.
Τα πιο χαρακτηριστικά του πλεονεκτήματα είναι :
- Σύγχρονη Τεχνολογία SDR: Η αρχιτεκτονική SDR με απευθείας δειγματοληψία προσφέρει εξαιρετική απόδοση λήψης και μειώνει τον θόρυβο.
- Εύχρηστος Σχεδιασμός: Η οθόνη αφής κάνει την πλοήγηση στις λειτουργίες ευχάριστη και γρήγορη. Τα φίλτρα DSP και οι λειτουργίες ρύθμισης είναι εύκολα προσβάσιμα, ακόμη και για αρχάριους.
- Ενσωματωμένος antenna tuner: Ικανός να διαχειριστεί κεραίες με σχετικά μεγάλη απόκλιση από την ιδανική σύνθετη αντίσταση.
- Υποστήριξη Ψηφιακών Modes: Ενσωματωμένη κάρτα ήχου και σύνδεση USB, κάνοντας τον πομποδέκτη εξαιρετικά φιλικό για FT8, PSK31, RTTY και άλλα ψηφιακά modes.
- Επιδόσεις DX: Ευαισθησία και καθαρότητα λήψης, καθιστώντας τον ιδανικό για DX και απαιτητικές συνθήκες.
Φυσικά υπάρχουν και μειονεκτήματα όπως :
- Δεν έχει έξοδο IF: Παρόλο που είναι SDR, δεν διαθέτει εξωτερική έξοδο IF για σύνδεση με εξωτερικά SDR receivers ή spectrum analyzers.
- Μη φωτειζόμενα κουμπιά : Δυστηχώς τα κουμπιά του είναι μή φωτιζόμενα με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα σε νυχτερινά περιβάλλοντα όπου ο γύρω φωτισμός δεν επαρκεί.
- Εσωτερικός ανεμιστήρας: Ο εσωτερικός ανεμιστήρας ψύξης μπορεί να γίνει αισθητός κατά τη διάρκεια παρατεταμένων εκπομπών.
- Δεν υποστηρίζει 2m/70cm: Δεν καλύπτει τις ζώνες VHF/UHF (2m/70cm), που είναι σημαντικές για ορισμένους χρήστες. (Αυτό βέβαια ίσως δεν είναι και μειονέκτημα για ορισμένους, καθώς θα άλλαζε η αρχιτεκτονική του πομποδέκτη σημαντικά και θα ανέβαζε το κόστος πιθανότατα σε μή ανταγωνιστική τιμή)
- Δεν είναι και τόσο φορητός: Παρόλο που είναι συμπαγής, η κατανάλωση ενέργειας και οι διαστάσεις του τον καθιστούν πιο κατάλληλο για σταθερούς σταθμούς βάσης παρά για εκστρατείες πεδίου.
Τελικά σε ποιον απευθύνεται ο IC-7300;
Θα λέγαμε χωρίς δεύτερη σκέψη ότι ο ICOM IC-7300 είναι ιδανικός για ΟΛΟΥΣ τους φίλους του χόμπυ. Είτε είστε αρχάριος που θέλετε έναν φιλικό πομποδέκτη με σύγχρονες δυνατότητες είτε είστε έμπειρος ραδιοερασιτέχνης που αναζητάτε ένα αξιόπιστο SDR μοντέλο για καθημερινή χρήση ή τέλος είστε απλά ένας DXer και λάτρεις των ψηφιακών επικοινωνιών. Σίγουρα θα τον βρείτε ικανοποιητικό από όλες τις απόψεις
Συμπερασματικά:
Ο ICOM IC-7300 παραμένει μια κορυφαία επιλογή στην κατηγορία του, συνδυάζοντας μοντέρνα τεχνολογία, εξαιρετική απόδοση, και λογική τιμή. Είναι μια επένδυση που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του ραδιοερασιτέχνη για χρόνια. Θα τον βαθμολογούσα εύκολα με 9/10
Έχετε χρησιμοποιήσει τον IC-7300 ή σκέφτεστε να τον αγοράσετε; Αφήστε τα σχόλιά σας παρακάτω! 😊
- Athens Hamfest 2023
29η Πανελλήνια Ραδιοερασιτεχνική Συνάντηση – Hamfest 2023
H Ε.Ε.Ρ. διοργανώνει εφέτος για 29η φορά την Πανελλήνια Ραδιοερασιτεχνική Συνάντηση – Hamfest 2023 το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Ιουνίου 2023 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.
Στο Hamfest 2023 θα πάρουν μέρος οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμού αλλά και ραδιοερασιτέχνες με περίπτερα με μεταχειρισμένο υλικό. Επίσης, καλούμε τους ραδιοερασιτεχνικούς συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα να έρθουν να παρουσιάσουν το έργο τους.
Περισσότερα στο link της ένωσης
- Συχνότητες AIR Band Ελλάδος
Οι Συχνότητες Air Band για τα κατά τόπους αεροδρόμια της Ελλάδας όπως τις έχω συλλέξει από το διαδίκτυο. Αν υπάρχει κάποιο λάθος παρακαλώ ενημερώστε με να το διορθώσω.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΤOWER WEST 136.275 MHz ARRIVAL WEST 119.100 MHz RADAR DIRECTOR WEST 121.400 MHz DEPARTURE RADAR 118.300 MHz TOWER EAST 118.625 MHz ARRIVAL EAST 118.475 MHz RADAR DIRECTOR EAST 118.475 MHz ATIS 136.125 MHz
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣΑΓΡΙΝΙΟ m. 123.650 MHz ΑΘΗΝΑ ap. 119.100 MHz ΑΘΗΝΑ control 124.470 MHz ΑΘΗΝΑ control 125.200 MHz ΑΘΗΝΑ control 121.700 MHz ΑΘΗΝΑ control 126.120 MHz ΑΘΗΝΑ tower 118.100 MHz ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ m. 123.500 MHz ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ tower 123.800 MHz ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ m. tower 120.650 MHz ΑΡΑΞΟΣ m 122.100 – 125.500 – 121.500 Mhz ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ tower 124.850 MHz ΕΛΕΥΣΙΝΑ m. tower 120.150 MHz ΖΑΚΥΝΘΟΣ tower 125.425 MHz ΗΡΑΚΛΕΙΟ ap. 119.850 MHz ΗΡΑΚΛΕΙΟ tower 120.850 MHz ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ acc 125.900 MHz ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ap. 120.800 MHz ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ control 131.320 MHz ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ gd. 131.700 MHz ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ tower 118.100 MHz ΙΚΑΡΙΑ tower 122.300 MHz ΙΩΑΝΝΙΝΑ acc 128.075 MHz ΙΩΑΝΝΙΝΑ tower 132.200 MHz ΚΑΒΑΛΑ m. 118.400 MHz ΚΑΒΑΛΑ m. acc 125.900 MHz ΚΑΛΑΜΑΤΑ m. 120.750 MHz ΚΑΡΠΑΘΟΣ tower 123.200 MHz ΚΑΣΟΣ tower 123.200 MHz ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ tower 122.900 MHz ΚΑΣΤΟΡΙΑ inf. 118.400 MHz ΚΑΣΤΟΡΙΑ tower 118.400 MHz ΚΕΡΚΥΡΑ ap. 122.350 MHz ΚΕΡΚΥΡΑ tower 120.850 MHz ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ tower 122.250 MHz ΚΗΘΗΡΑ inf. 123.250 MHz ΚΟΖΑΝΗ tower 119.700 MHz ΚΩΣ ap. 119.950 MHz ΚΩΣ tower 121.050 MHz ΛΑΡΙΣΑ m. 120.550 MHz ΛΕΡΟΣ tower 124.950 MHz ΛΗΜΝΟΣ ap. 128.500 MHz ΛΗΜΝΟΣ tower 118.200 MHz ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ m. ΚΛΕΙΣΤΟ. 120.900 MHz ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΚΛΕΙΣΤΟ 119.700 MHz ΜΕΓΑΡΑ m. 123.500 MHz ΜΗΛΟΣ tower 122.250 MHz ΜΥΚΟΝΟΣ tower 118.750 MHz ΜΥΤΙΛΗΝΗ tower 123.850 MHz Ν. ΑΝΧΙΑΛΟΣ m. app 120.350 MHz Ν. ΑΝΧΙΑΛΟΣ m. tower 122.100 MHz ΝΑΞΟΣ tower 124.750 MHz ΠΑΡΟΣ tower 125.050 MHz ΠΡΕΒΕΖΑ m. 120.450 MHz ΡΟΔΟΣ inf. 118.100 MHz ΡΟΔΟΣ ap. 120.600 MHz ΡΟΔΟΣ tower 118.200 – 121.500 MHz ΣΑΜΟΣ tower 124.100 MHz ΣΑΜΟΣ tower 124.100 MHz ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ app. 121.500 MHz ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ tower 118.050 MHz ΣΕΔΕΣ m. 122.100 MHz ΣΗΤΕΙΑ tower 122.600 MHz ΣΚΙΑΘΟΣ acc. 125.900 MHz ΣΚΙΑΘΟΣ tower 123.250 MHz ΣΚΥΡΟΣ m. 123.200 MHz ΣΤΕΦΑΝΟΔΙΚΑΙΟ m. 123.500 MHz ΣΥΡΟΣ tower 118.850 MHz ΤΑΝΑΓΡΑ m. 120.250 MHz ΤΑΤΟΙ (ΔΕΚΕΛΕΙΑ) m. 122.650 MHz ΧΑΝΙΑ m. tower 121.100 MHz ΧΙΟΣ acc 124.000 MHz ΧΙΟΣ tower 122.700 MHz - Πάμε και “ψηφιακά”
Ενεργοποίηση Πληροφοριακού Συστήματος «Ραδιοερασιτεχνισμός»
Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ραδιοερασιτεχνισμού στις 18 Απριλίου 2022 το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε με επιστολή του προς όλους τους Ραδιοερασιτεχνικούς Συλλόγους της χώρας την ενεργοποίηση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ» στην πλατφόρμα gov.gr στον σύνδεσμο https://radioerasitexnes.gov.gr
Στόχος του συστήματος αυτού είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης πύλης επικοινωνίας των πολιτών με τους αρμόδιους φορείς του κράτους αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών, που συνδέονται με την αδειοδότηση των ραδιοερασιτεχνών και των ραδιοερασιτεχνικών εγκαταστάσεων (αναμεταδοτών / επαναληπτών / ραδιοφάρων).
Οι συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες αλλά και οι ραδιοερασιτεχνικοί σύλλογοι της χώρας καλούνται να συμπληρώσουν ή/και να διορθώσουν τα στοιχεία τους μπαίνοντας με τη χρήση των προσωπικών κωδικών TAXIS στην αντίστοιχη φόρμα για την εκάστοτε κατηγορία το συντομότερο δυνατό.
Η σχετική επιστολή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ΕΔΩ.
- Πίνακας Συχνοτήτων – Προβλεπόμενη Ισχύς
Πίνακας με τις τελευταίες προσθήκες περιοχών συχνοτήτων και την προβλεπόμενη ισχύ που μπορούν να χρησιμοποιούν οι ραδιοερασιτέχνες αναλόγως της περιοχής λειτουργίας και της κατηγορίας των αδειών τους.
Υποζώνες συχνοτήτων (σε ΜΗΖ Μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς κορυφής (PEP) εξόδου πομπού (σε Watt) Από Έως «ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1» «ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ» 0.1357 0.1378 1 W eirp – ** 0.472 0.479 1 W eirp – ** 1,81 2,0 500 – ** 3,5 3,8 500 – ** 7 7,1 500 – ** 7,1 7,2 500 10 10,1 10,15 500 – ** 14 14,25 500 – ** 14,25 14,35 500 10 18,068 18,168 500 – ** 21 21,45 500 10 24,89 24,99 500 – ** 28 29,7 500 10 * 50 * 52 100 – ** * 70 * 70,25 100 – ** 144 146 100 10 430 440 100 10 Άνω των 1240 50 – **